Welke ondervloer heb ik nodig voor een etage of appartement?

Volgens het bouwbesluit welke in 2005 is ingesteld dient de ondervloer van een appartement een decibelreductie te garanderen, zodat de onderburen geen last hebben van geluidsoverlast en de vloer dient TUV getest te zijn. TUV reikt hiervoor een cerftificaat uit. Dit kan gecontroleerd worden door de Vereniging van Eigenaren (VVE) van een betreffend appartementencomplex. Het is gebruikelijk dat een ondervloer die door TUV is getest minimaal 10 dB minder geluid produceert. Deze eisen zijn alleen voor appartementencomplexen van toepassing. Wanneer je een etage van een woonhuis wil isoleren tegen geluidsoverlast dan kan je hier prima een isolatieschuim ondervloer met vochtwerende folie gebruiken. De meeste ondervloeren zijn wel door TUV getest voor laminaat. Kijk dus goed na, wanneer je een parketvloer wilt leggen of je ondervloer ook door de TUV is getest.

Vaste houten vloer

Heb je een vaste houten vloer, waar je een nieuwe vloer over wilt leggen, dan moet je deze eerste een ondervloer leggen. Dit kan heel goed met ondervloerplaten. Deze platen zorgen voor een geluiddempend effect, zorgen voor een gladde afwerking en zijn sterk genoeg voor de topvloer die hier overheen gelegd wordt. Wil je voorkomen dat er eventueel vocht onder de vloer komt, dan kan je onder de vloer nog een vochtscherm aanbrengen. Het is aan te raden om de nieuwe ondervloer haaks te leggen op de vaste houten vloer. Zo verkrijgt je met de ondervloer het beste en stevigste resultaat. Je kunt ervoor kiezen om dit niet te doen, maar let dan wel op dat de naden van je ondervloer niet gelijk liggen op de naden van de vaste houten ondervloer. Hierdoor kan de vloer namelijk instabiel worden, met alle eventuele schade aan je vloer tot gevolg.

Vaste betonnen vloer

Het belangrijkste bij een vaste betonnen vloer is om de vloer vochtwerend te maken. Vooral wanneer je intrek neemt in een appartement of woning op de begane grond. Wanneer dit een appartement betreft, dan moet de ondervloer getest worden door TNO. De beste ondervloer om het geluid te reduceren bij een vaste betonnen vloer, is een ondervloer van rubber. Als je het wat goedkoper wilt aanpakken, kies dan voor een ondervloer van isolatieschuim. Dit heeft tevens als voordeel dat het vochtwerend is.

Vloerverwarming

Niet elke ondervloer is geschikt voor vloerverwarming. Sommige ondervloeren zijn niet bestand tegen de warmte van de vloerverwarming en een ondervloer kan de vloerverwarming isoleren, waardoor je daar geen profijt meer van hebt. Daarom zijn er speciale ondervloeren die wel geschikt zijn voor vloerverwarming. Let ook altijd op met parket of laminaat. Deze vloeren kunnen slecht tegen temperatuurwisselingen en kunnen, als de vloerverwarming te hoog staat krimpen. Wanneer je de vloer gaat leggen, zet dan de vloerverwarming uit. Dit voorkomt dat de vloer tijdens het leggen, door de warmte al gaat werken en je de nieuwe vloer beschadigd.