Een Olijfwilg kopen?

Ben je opzoek naar een haag die in de winter groen blijft en er net wat anders uitziet dan een beuken of laurierhaag? Dan is de olijfwilg zeker een aanrader. Door zijn bijzondere bladkleur is dit een bijzonder verschijnen. Het blad is groen – zilverachtig/metaalachtig. De olijfwilg is een zeer harde plant en kan goed tegen wind en zout. Ideaal als je aan de kust woont.

De olijfwilg kan zo’n 2 meter hoog worden, maar de mensen gebruiken hem als een middelhoge haag van ca. 1,2-1,5 meter. De olijfwilg krijgt witte bloemen in de herfst (die zie je niet heel goed), maar het is natuurlijk wel mooi als je het hele jaar wat anders in de tuin wilt zien. De meeste bloemen bloeien immers in het voorjaar of begin zomer. Als de Olijfwilg eenmaal gebloeid heeft krijgt de plant rode bessen (vandaar olijf, al lijken de bessen niet echt op olijven). De olijfwilg doet denken aan de olijfboom, maar dat is hij niet. De officiële Latijnse naam voor deze plant is Elaeagnus ebbingei. De olijfwilg heeft mooi groot blad. Groter dan de beuk, maar wel weer kleiner dan de laurier. Bij strenge vorst verliest deze plant wel zijn blad.

Olijfbessen eten

De bessen van de olijfwilg van Haag-Heg.nl zijn te eten echter, ze zijn erg zuur. Zo eten is zeker geen aanrader, wel kan je er jam van te maken. Vogels zijn er gek op. In de volksmond heet deze struik ook wel de zilverbes.

 

De olijfwilg geeft veel beschutting

Het duurt enige jaren voordat de olijfwilg helemaal dicht is, maar dan biedt hij ook zeker veel privacy. De plant heeft een hoge bladdichtheid en kan daarom zeer geschikt als haag worden geplant. De haag is vaak wel wat breder maar zeker wind dicht. Het snoeien van de olijfwilg is vrij eenvoudig. Net als de laurier kan je deze plant rustig met de heggenschaar of elektrische heggenschaar in een strakke vorm knippen. Dit kan je het beste in bijv. het voorjaar en een keer in begin najaar doen. Zo heb je een strakke haag het gehele jaar door. Bij een haag snoeien is het belangrijk de haag wat smaller te knippen aan de bovenkant dan aan de onderkant. Dit om gelijkmatige groei te bevorderen, de onderste bladeren moeten immers ook zonlicht krijgen. De olijfwilg is geen familie van de olijfboom.

Waar groeit de olijfwilg goed?

De olijfwilg groeit graag op een droge arme grond op een plek waar de zon schijnt. Echter dit is een zeer harde plant en op humusrijke grond of minder zon zal hij meer blad produceren en minder olijfbessen. Voor het vormen van een haag maakt het feitelijk niet veel uit waar u hem plant. Uiteraard maakt grond wel verschil in een snelle of wat minder snelle groei, maar dat geldt voor elke haag.