Wonen in een duurzame boerderij? Dit is er mogelijk met dakhuur

Hoewel de landbouwsector vaak de schuld krijgt van veel klimaatproblemen, heeft deze door recente innovatie toch ook steeds meer mogelijkheden tot verduurzaming. Terwijl de dieren die boeren houden nog flinke hoeveelheden methaangas uitstoten en daarmee een bijdrage leveren aan het versterkte broeikas effect, liggen de daken waar ze onder staan meestal vol met gedachtegoed over de duurzame boerderij. Steeds vaker zijn boeren bedrijven bezig met het neerleggen van zonnepanelen. Er zijn goede redenen dat boeren steeds vaker op bezoek gaan bij een zonnepanelen bedrijf.

Dakhuur van schuren

Ten eerste zijn de grote daken van schuren op boerderijen vaak erg geschikt voor zonnepanelen. Ze zijn talrijk in vierkante meters en daardoor kunnen er dus veel panelen op. Maar ook zijn ze vaak schaduwloos. Waar er in de stad vaak gebouwen om een dak heen staan die zorgen voor schaduw, is dat op het platteland niet zo’n probleem.

De afgelegenheid van het platteland heeft ook als voordeel dat er niemand zal gaan klagen. Waar er in de stad wel iemand zal zijn die het niet kan handelen dat zijn uitzicht nu helemaal verpest wordt door de panelen van zijn buurtgenoot, zal dit op het afgelegen platteland weinig uitmaken.

Winst maken op investering in zonnepanelen

Verder is het simpelweg lucratief voor boeren om te investeren in zonnepanelen. De hoeveelheid stroom die van een schuurdak kan worden opgewekt is erg groot en is meer dan de boer zelf zal gebruiken. Hierdoor zal er ook stroom naar het net gaan, waar je als eigenaar van panelen geld voor kan krijgen. Nog een factor is de besparing die je doet op je energierekening. Omdat je geen stroom meer van het net hoeft te gebruiken overdag hoef je natuurlijk ook minder te betalen. Dit kan met de hoeveelheid panelen die boeren kunnen laten leggen op jaarbasis best wel een flink groot verschil uitmaken in geld uitgedrukt.