Led: meer licht, minder milieuproblemen

Meer is minder. Althans, als het over ledverlichting gaat. Hoe meer ouderwetse lampen je vervangt door led, hoe minder energie je verbruikt. Het klinkt eigenlijk te mooi om waar te zijn, en toch is het echt zo.

Consuminderen kan ook zonder nadelen voor de consument

Het mantra van energiebesparing is lange tijd zeer eentonig geweest, zelfs voor een mantra. Als je minder wilt verbruiken moet je minder lang douchen, minder hard rijden, minder heet wassen en minder lampen aandoen. Kortom, minder. Heel overzichtelijk, maar ook heel ineffectief. Want: wie wil dat nou? Gelukkig is de techniek nu zo ver gevorderd dat we het voorzichtig kunnen gaan omdraaien. Niet minder, maar anders. Ledverlichting is een uitstekend voorbeeld. Daarmee hoef je geen enkel compromis te sluiten qua gebruiksgemak, en toch is het uit milieuoogpunt een superieure technologie.

Beter voor het milieu…

Led is duurzamer dan elk ander commercieel alternatief. Het verbruikt niet enkel minder energie dan de nu grotendeels uitgebannen gloeilamp, maar ook minder dan spaarlampen en halogeenverlichting. Ledlampen zijn in de meeste gevallen zelfs zuiniger dan de ongezellige tl-buizen. Wat het milieu betreft is het, kortom, een duidelijk verhaal.

…En beter voor de gebruiker

Bovendien zijn ledlampen zeer gebruiksvriendelijk. Door het lage verbruik worden ze niet warm, zodat je ze overal kunt plaatsen. Bovendien zijn ze erg goed bestand tegen hitte en vocht. Daarom wordt led tegenwoordig beschouwd als de meest geschikte keukenverlichting. Ook gaan ledlampen erg lang mee en kunnen ze bijzonder vaak worden in- en uitgeschakeld. En natuurlijk geven ze meteen licht. Heel anders dan spaarlampen. Dat maakt ledverlichting in de badkamer of toilet dubbel handig: direct licht, en het is geen enkel bezwaar om ze diverse keren per dag aan en uit te doen.
Led, lichtend voorbeeld voor de toekomst

En dan moet bij al de genoemde voordelen ook nog worden bedacht dat de ontwikkeling van ledverlichting eigenlijk nog pas in de kinderschoenen staat. Het is in dat opzicht veelzeggend dat ze in enkele jaren van ongezellig blauw licht naar warme rode kleurtinten zijn gegaan. Ook is de prijs niet zomaar enkele procenten, maar enkele honderden procenten (!) gedaald. Het is dus veilig om te zeggen dat ledverlichting de toekomst heeft, zeker in een tijdperk waarin energiebesparing belangrijker is dan ooit tevoren.