Een groene tuin

Tuinonderhoud: het kan zo veel of zo weinig werk zijn als je zelf wilt. Er zijn veel verschillende aspecten aan een tuin die voor iedereen verschillen. De grootte is van belang, maar nog veel belangrijker is de inrichting van je tuin. Hieronder geven we je ideeën voor verschillende klussen die je zelf in de tuin kunt doen.

Het grootste onderdeel van je tuinonderhoud is al het groen wat je hebt. Ga je je tuin inrichten of herinrichten? Denk dan niet alleen na over de functie van je tuin, maar ook of je zin hebt de komende jaren je groene vingers aan het werk te zetten. De meeste duurzame en minst arbeidsintensieve keuze op de lange termijn is het selecteren van planten die van nature in de omgeving voorkomen. Een Mediterrane plant kost veel meer water, extra voedingsstoffen, beschermingsmiddelen en tijd dan een plant als citroenmelisse. Bekijk daarom een lijst met wilde planten en kies er een paar mooie uit.

Bomen planten

Ook heel makkelijk zelf te doen in jouw tuin: plant een boom! Dat is bovendien een van de beste dingen die je voor de natuur kunt betekenen. Een klein boompje aanschaffen is niet duur. Plant hem zelf en zie hem elk jaar groeien.

Een groene grasmat?

Gras is fijn om op te spelen en leuk om te zien, maar bedenk wel dat gras niet erg duurzaam is. Er is in de zomer altijd extra bewatering nodig om het gazon groen te houden. Bovendien vraagt gras veel zorg. Om het gezond te houden moet je minstens elke twee weken met je grasmaaier aan de slag. Als je niet je hele tuin vol wilt zetten met planten, kies dan voor een combinatie van gras met een groot terras. Zo is er voldoende plek om te zitten, spelen en lopen. Een terras is makkelijk zelf aan te leggen. Wel is het dan van belang dat het oppervlak niet te schuin is.

Ook voor de meubels in je tuin kan je een milieuvriendelijke keuze maken. Zelf een steigerhouten loungeset maken is bijvoorbeeld een goede manier om groen te zijn. Je ontziet de natuur qua materiaal, transport en productie. Ook bamboe is prachtig en heel erg eco.

Wil je nog meer tips omtrent tuinen en tuinieren? Neem dan een kijkje op de tuinkalender van www.tuinweb.com hier vind je elke maand handige tips en tricks met betrekking tot de tuin in de desbetreffende maand.