Hypotheek

Wie een huis aan wil schaffen zal in de meeste gevallen niet voldoende kapitaal bezitten om deze direct te voldoen. Daarom kan men een zogenaamde hypotheek of hypothecaire lening aanschaffen. Een hypotheek is een lening met een onderpand, bijvoorbeeld uw huis of een boot. Met een onderpand wordt bedoelt dat de verstrekker van het geld het onderpand kan verkopen op het moment dat u niet meer aan uw betalingsverplichting kunt voldoen. Er zijn enkele andere belangrijke begrippen die u moet kennen voordat u een hypotheek afsluit.

  • Hypotheekadviseur: een hypotheek helpt en begeleid u bij het afsluiten van de juiste hypotheek. Hij kan samen met u hypotheken vergelijken en bespreken. Samen met hem vindt u de juiste hypotheek. Tegenwoordig betaalt u de hypotheekadviseur een bedrag voor zijn dienstverlening
  • Hypotheeknemer: dit is degene die het geld ontvangt van de hypotheekverstrekker
  • Hypotheekverstrekker of gever: dit is degene die het geldt verstrekt aan de hypotheeknemer.
  • Hypotheekrente: over het geleende bedrag betaalt u een rente. De rente is het beetje extra dat u betaalt om het bedrag te mogen lenen.
  • Hypotheekrenteaftrek: hebt u een hypotheek die recht geeft op hypotheekrente aftrek? Dan kun u de rente die u jaarlijks betaalt, aftrekken van uw inkomen.

Er zijn nog veel meer relevante hypotheek begrippen. Het is belangrijk om u goed te laten adviseren of goed in te lezen voordat u daadwerkelijk aan een hypotheek begint.