Makelaardij

Hand with a small house and keys. Construction and real estate concept.

Wie zijn huis wil verkopen of een nieuw huis aan wil schaffen, kan zich wenden tot een makelaar. Makelaars zijn er in twee soorten. Namelijk verkoopmakelaars en aankoopmakelaars. Verkoopmakelaars helpen u met de verkoop van uw huis. Op het moment dat de verkoop slaagt, ontvangen zij een percentage. Aankoopmakelaars helpen u met de aankoop van een nieuw huis. Ze helpen u met de aankoopprijs, onderhandeling en randvoorwaarden.

Voordelen van een makelaar:

  • Makelaars zijn vaak goed thuis in de aspecten die komen kijken bij een aan- of verkoop. Daardoor gaat u altijd voorbereid op pad en betaalt u uiteindelijk nooit teveel of verkoopt u nooit te goedkoop.
  • Makelaars kennen de markt: als u in een nieuwe omgeving wilt gaan wonen, bent u vaak nog niet bekend. Makelaars opereren in gebieden waar zij de markt kennen. Ze zijn vaak op de hoogte van hetgeen wat er in de wijk gebeurd, maar ook van de prijzen die van toepassing zijn.

Nadelen van een makelaar:

  • Makelaars kosten geld. Hoewel ze vaak werken met een courtage, een zogenaamde fee bij een geslaagde aan- of verkoop, moet u zich afvragen of de kosten van de makelaar afwegen tegen de baten die u ervan hebt.
  • Makelaars zijn divers: De ene makelaar is de andere makelaar niet. Dat zorgt ervoor dat er verschil in kwaliteit en manier van handelen bestaat. Kies altijd een makelaar uit waarbij uw zich fijn voelt en vergelijk makelaars. Op die manier betaalt u nooit teveel, maar voelt u zich ook fijn bij de keuzes die worden gemaakt.