Het vermogen van een warmtepomp laten berekenen

warmtepomp

Het streven naar duurzame woningen en de aardbevingen in Groningen, hebben ervoor gezorgd dat veel mensen hun huis zonder aardgas willen kunnen verwarmen. Een warmtepomp is de afgelopen jaren dan ook steeds populairder geworden als duurzame bron van verwarming van gebouwen. In het jaar 2016 hadden al bijna 200.000 woningen in Nederland een warmtepomp. Als je nu een warmtepomp laat plaatsen kun je aanspraak maken op subsidies. Wanneer jij overweegt ook een warmtepomp te nemen, is het verstandig om eerst het vermogen van de warmtepomp te laten berekenen door een gespecialiseerd bedrijf als DR Engineering.

Verschillende soorten warmtepompen

Het is handig om te bedenken welk van de 3 soorten warmtepompen het best tot zijn recht komt in jouw woning of bedrijfsgebouw. De eerste soort is de hybride warmtepomp die samenwerkt met de reguliere cv-ketel. De hybride warmtepomp houdt het gebouw het grootste deel van de tijd warm, terwijl de cv-ketel bij kan springen als het erg koud is. Een hybride warmtepomp is geschikt voor een redelijk geïsoleerd huis. Wanneer jouw cv-ketel meer dan 12 jaar oud is, kun je beter een volledig elektrische warmtepomp in huis nemen. Deze warmtepomp zorgt voor de verwarming en warm water in een gebouw, in combinatie met een elektrische kookinstallatie kun je met deze warmtepomp zonder aardgas leven. De laatste soort is een ventilatiewarmtepomp die gebruik maakt van warmte uit de ventilatielucht. Deze warmtepomp is geschikt voor gebouwen die over een mechanisch ventilatiesysteem beschikken.

Een warmteverliesberekening laten maken

Om het vermogen van een warmtepomp te laten berekenen, is het maken van een warmteverliesberekening de eerste stap. Een warmteverliesberekening of transmissieberekening maakt het warmteverlies van binnen een gebouw naar buiten inzichtelijk. Een warmteverliesberekening bestaat uit vier onderdelen namelijk: het transmissieverlies, infiltratieverlies, ventilatieverlies en een opwarmtoeslag. DR Engineering maakt bij het maken van een gedetailleerde warmteverliesberekening gebruik van Vabi Elements. De warmteverliesberekening van DR Engineering voldoet altijd aan de ISSO 51, 52 en 57 eisen. Uit de warmteverliesberekening kan het benodigde vermogen van warmteopwekkers zoals een warmtepomp worden berekend. Ook kan worden bepaald welke warmteafgevers zoals radiatoren er nodig zijn om een gebouw goed en gelijkmatig te verwarmen.

Het stroomverbruik van de warmtepomp

Wanneer het vermogen van de warmteopwekker met behulp van de transmissieberekening is bepaald, is het tijd het stroomverbruik van de warmtepomp te berekenen. Behalve het vermogen zijn hier het aantal uren dat de warmtepomp gaat werken en het rendement voor nodig. Een warmtepomp met een hoger rendement kan uiteraard zorgen voor lager stroomverbruik. Voor je een warmtepomp aan gaat schaffen is het sterk aan te raden een warmteverliesberekening te laten maken door een bedrijf als DR Engineering.