Hoe kies ik de beste haard of kachel voor mijn huis?

Je zit eraan te denken om een haard of kachel voor in je (vakantie)huis aan te schaffen, maar je ziet door het brandhout het bos niet meer.

Welke haard past het best in mijn huis? Welke haard is het energiezuinigst? Om te bepalen welke haard het beste bij jouw wensen past, is het belangrijk om jezelf een aantal vragen te stellen. Wat is je voornaamste doel met het aanschaffen van de haard/kachel? Wil je de ruimte voorzien van extra sfeer of vooral van warmte?

Er zijn verschillende soorten haarden, ieder met zijn eigen voor- en nadelen. Hieronder staan de belangrijkste soorten opgesomd.

Houtkachel

De houtkachel is natuurlijk een enorme sfeermaker, denk aan het geknetter van het vuur, de dansende vlammen en de warmte die het met zich meebrengt.

Voor een houtkachel is het wel nodig dat je een rookkanaal hebt, als dit nog aangelegd moet worden is het misschien beter om te kijken naar een andere soort kachel/haard.

Gas inbouwhaard

Een andere optie is de gas inbouwhaard. Dit is een geschikte keuze als je vooral een haard wil voor de sfeer die het met zich meebrengt, en niet zozeer in de warmte.

Het mooie van een gas inbouwhaard is dat je geen last hebt van het hout, roet of de as, maar wel de sfeer van een haard creëert. Hij is eenvoudig te bedienen met een afstandsbediening, zuiniger en het neemt geen ruimte in waardoor de kamer groter lijkt. Het enige nadeel is dat het niet genoeg warmte afgeeft om het hele huis ervan te voorzien.

Pelletkachels

Het voordeel van de pellet kachel is dat ze erg milieuvriendelijk zijn en gemakkelijk te bedienen. Je hoeft alleen maar af en toe de houtkorrels bij te vullen. De kachel regelt de aanvoer van de korrels en de temperatuur zelf. Ze halen ook een hoog rendement waardoor de pellet kachel een duurzamere en goedkopere manier is om je huis warm te houden dan met gas.

Elektrische haard

De makkelijkste optie is een elektrische haard. Je hebt hier geen hout, schoorsteen of rookkanaal voor nodig. Alleen een stopcontact is al voldoende om je huis van extra sfeer te voorzien.

Deze haarden gebruiken LED-verlichting of waterdamp om vlammen na te bootsen, en dit ziet er tegenwoordig ontzettend realistisch uit.

Met een elektrische kachel is je kamer snel verwarmd en kun je alle kanten op. Daarbovenop is het natuurlijk ook nog eens milieuvriendelijker omdat je geen fossiele brandstoffen gebruikt.

Persoonlijk advies

Het beste is natuurlijk om je persoonlijk te laten adviseren, zo kun je je eigen wensen bespreken met een expert en samen naar de beste haard zoeken.