Lekdetectie

Het is niet altijd even eenvoudig de bron van een waterlekkage te vinden. Zeker als je het wil doen zonder gebruik te maken van geavanceerde apparatuur. Zo kan het water afkomstig zijn van een waterleiding, vloerverwarming, afvoerleiding, cv installatie of een lekkend dak. Het is belangrijk dat het lek zo snel kan worden gevonden om meer schade te voorkomen. En zodra het lek vastgesteld is kan het meestal eenvoudig hersteld worden zonder dat je alles hoeft af te breken. Hieronder som ik verschillende methodes op die professionele bedrijven gebruiken om een lek zo snel mogelijk te vinden.

Drukmeting

Bij drukmetingen door middel van een lekdetectie wordt met behulp van een perspomp verschillende leiding op druk af geperst. Hiermee kun je makkelijk zien of het lek zich bijvoorbeeld in een bepaalde water- of cv-leiding bevindt.

Vochtmeting

Met een weerstandsmeting kunnen vochtpatronen worden achterhaald. Hiermee kun je vaststellen waar het meeste vocht zich bevindt en of een geforceerde droging nodig is.

Kleurstofdetectie

Bij deze methode worden kleurstoffen in een leiding geplaatst om te bepalen waar de lekkage zich precies bevindt. Deze methode is tevens ook toepasbaar op kelders, daken en andere lekkende bouwkundige constructies.

Tracergasdetectie

Deze methode wordt voornamelijk gebruikt bij het opsporen van lekkages in water- en verwarmingsleidingen. Doordat dit gas vluchtiger is dan water kunnen zelfs de kleinste barstjes, lekkages en scheurtjes worden gevonden met behulp van een detector.

Endoscopie

Met deze techniek kun je zelfs in erg moeilijk toegankelijke of holle ruimtes lekkages opsporen. De endoscoop is een klein flexible slang met een camera op het uiteinde. Je kunt dan handig op een beeldscherm zien of het lek zich in een bepaalde ruimte bevindt.

Rookproef

Deze methode is uiterst geschikt om daklekkages op te sporen. Door goed zichtbare rook onder een bedekking te blazen kan een lekkage visueel worden opgespoord.

Thermografie

Door middel van infrarood kun je verschillende vormen van lekkages vinden. Deze methode werkt preventief, vereist geen contact met het oppervlak en is vooral een erg vlugge opsporingsmethode. Daarnaast kun je het ook gebruiken om warmteverlies in woningen te vinden.

Er zijn er nog veel meer manieren om een specifiek lek te vinden. Het is echter meestal wel aan te raden specialisten hiervoor in te schakelen. Deze kunnen lekkages meestal snel, nauwkeurig en voor een goede prijs vaststellen en repareren. Het beperkt daarnaast de algemene overlast en schade die vervelende lekkages kunnen veroorzaken.