Wat is een pelletkachel

Tegenwoordig worden er steeds vaker, in plaats van houtkachels, pelletkachels gebruikt. Een pelletkachel is een kachel waarin pellets worden verbrand. Vaak worden voor dit soort kachels houtpellets gebruikt. Pellets is een vaste brandstof die vooral ook voor de verwarming van warm water wordt gebruikt. In de pelletkachels worden hoofdzakelijk houtpellets gebruikt. Er zijn ook pelletkachels die andere korrelvormige brandstoffen verbranden zoals mais, olijfpitten en kersenpitten. De verbranding in pelletkachels kan precies worden gecontroleerd, zodat de kachel een hoog rendement heeft. Wanneer er in huis gestookt wordt met een pelletkachel heeft men een sfeervolle woning. De sfeervolle woning is hierbij vooral te danken aan het zien van de vlammen in de kachel

Een groene stadswoning

Wanneer je in een stad woont, is het belangrijk dat je met de verwarming ook bijdraagt aan het milieu. Door gebruik te maken van een pelletkachel, waarbij de uitstoot van vuile stoffen gering is, kun je dus spreken van een groene stadswoning.

Werking van een pelletkachel

Een pelletkachel heeft een ingebouwd reservoir voor de pellets. Met een wormschroef worden de pellets automatisch naar de vuurkorf getransporteerd. Hoe meer pellets er naar de vuurkorf worden gevoerd, hoe warmer het zal worden. Er wordt voor een woning steeds vaker gekozen voor de pelletkachel, omdat het rendement hoog is. Er wordt zelfs gesproken over een rendement van hoger dan 95%.

De pelletkachel van tegenwoordig heeft een elektronisch regelsysteem. Hierdoor wordt het verbrandingsproces geoptimaliseerd. De kachel zal op een veilige manier schoonbranden. Er zijn pelletkaches die een instelbaar weekprogramma hebben.

Sommige type kachels hebben een bodemvoeder. Dat wil zeggen dat de pellets langs de onderzijde worden aangevoerd. Van daaruit worden ze dan opgestuwd met een wormschroef. De brandende pellets worden hierdoor niet gesmoord door de pellets die er anders bovenop vallen. Het rendement wordt hierdoor verbeterd.

Er zijn ook cv-installaties die met pellets gestookt worden. De warmte die hierbij vrijkomt, wordt nu niet afgestaan aan de omringende lucht, maar aan het verwarmingswater. Zij hebben vaak een groot reservoir die zelfs vanuit een vrachtwagen kan worden gevuld.

De pellets

Voor het gebruik in huis worden vaak pellets gebruikt die gemaakt zijn van afvalhout via het Staatsbosbeheer. Omdat er geen speciaal hout voor wordt aangeplant, is de milieubelasting laag. Een deel van het transport van afvalhout zal toch al plaatsvinden waardoor er geen extra milieubelasting is. Er worden ook pellets gebruikt van houtbronnen van productiebossen. Dat is niet goed voor het milieu.