Zonnepanelen schoonmaken

Voor mensen die zelf groene stroom willen opwekken zijn zonnepanelen een geweldige oplossing. Daarnaast zullen ze zich na verloop van tijd ook weer terugverdienen en hebben ze weinig onderhoud nodig.

Dat zonnepanelen weinig onderhoud nodig hebben heeft voor een deel te maken met het feit dat er geen bewegende onderdelen zijn. Toch is het wel verstandig om ze schoon te maken. Dit kan namelijk effect hebben op de opbrengst van zonnepanelen. Hoe je dat moet doen, wordt in dit artikel uitgelegd.

Veiligheid

In de meeste gevallen zal je het dak op moeten gaan om de zonnepanelen te bereiken. Wees hier voorzichtig mee. Voorkom gevaarlijke situaties. Je kunt ook overwegen om een professioneel bedrijf in te schakelen om de panelen schoon te maken. Dus wil je zonnepanelen schoonmaken? Lees hier dan verder:

How to: zonnepanelen schoonmaken

Heb je er toch voor gekozen om zelf de panelen schoon te maken, volg dan deze stappen:

  1. Vraag eerst bij de fabrikant of er speciale voorschriften of aanbevelingen zijn.
  2. Zonnepanelen kunnen erg warm worden als ze in de zon staan. Daarom wordt aangeraden om ze in de ochtend of in de avond schoon te maken. Schoonmaken op dagen waarop het niet zo warm is, is ook een optie.
  3. In sommige gevallen zal een tuinslang voldoende zijn om de panelen schoon te spuiten. Als er veel stof zit zal je ze grondiger moeten schoonmaken.
  4. Vul een emmer of waterspray met warm water met zeep. Vaak zijn er geen speciale schoonmaakmiddelen nodig.
  5. Maak de oppervlakte van de panelen schoon met een spons of een zachte doek. Het is niet nodig om de bedrading schoon te maken.

Hoeveel kan je mislopen

Als zonnepanelen bedekt zijn met een laag stof, zal dat resulteren in een lagere opbrengst. Het kan voorkomen dat panelen 15% tot 25% minder efficiënt zijn als ze niet goed worden schoongemaakt. Er zal dus 15% tot 25% minder elektriciteit worden opgewekt. Dit kan betekenen dat de energieleverancier stroom moet leveren. Tevens wordt de terugverdientijd hiermee tot wel enkele jaren verlengt.

Hoe vaak schoonmaken

Over het algemeen is het verstandig om zonnepanelen een of twee keer per jaar schoon te maken. Hierdoor zullen ze aanzienlijk meer energie opleveren.