Je tuin duurzaam inrichten

Je kunt nog zulke leuke ideeën hebben voor je tuin, als je geen groene vingers hebt, dan is het inrichten van een tuin best wel lastig. Of het nu gaat om de keuze voor bepaalde bloemen en planten of het gebruik van bepaalde materialen in de tuin, over alles moet je nadenken. Daarbij is het gelukkig tegenwoordig zo dat je keuze genoeg hebt uit bloemen en planten die weinig verzorging nodig hebben.

Wat is nu een duurzame tuin?

Als we het hebben over een duurzame tuin, zal lang niet iedereen weten wat er precies mee bedoeld wordt. Een duurzame tuin is vooral vrij van slijtage en dat de natuur alle ruimte krijgt om haar gang te gaan. Planten en bloemen kunnen weelderig groeien en de tuin is een geliefde plek voor kleine dieren en insecten.
Bij het aanleggen van een duurzame tuin, zul je moeten letten op het gebruik van duurzame materialen. Het gebruik van herbruikbare bestrating bijvoorbeeld voor je terras of tuinpad. Belangrijk is het daarbij om rekening te houden dat regenwater gemakkelijk de grond inloopt en er geen plassen in de tuin ontstaan. Hiervoor kun je ook materialen, zoals grind, split of schelpen gebruiken. Een tuinafscheiding dient in een duurzame tuin ook natuurlijk te zijn, zoals een natuurlijke haag, wat tevens kan dienen als schuil- en broedplek voor vogels.

Duurzame tuinmeubels

Op het terras zitten en genieten van je duurzame tuin is natuurlijk het ultieme doel op mooie zomers dagen. Bij erg lekker weer is het fantastisch als je de barbecue erbij kunt pakken. Daarbij moet je natuurlijk wel comfortabel zitten en de juiste tuinset uitkiezen. Traditioneel hebben veel mensen nog de kunststof tuinsets. Dit is handig materiaal wat gemakkelijk schoon te maken is, niet te zwaar is, maar eigenlijk niet heel erg duurzaam is. Duurzame tuinsets zijn tegenwoordig in en dit zijn vooral houten tuinsets. De trend van tegenwoordig is een tuinset van teak, maar ook zelfgemaakte tuinsets van pallethout of steigerhout. Hout is zeer natuurlijk materiaal en als je een goede houtsoort kiest zeer duurzaam met een lange levensduur.

Ecologisch verantwoord

Een duurzame tuin moet natuurlijk volledig ecologisch verantwoord worden ingericht en zo zuinig mogelijk zijn. Alles moet ecologisch verantwoord zijn, zoals het waterverbruik in je tuin en het verbruik van elektriciteit. Gelukkig zijn hier verschillende mogelijkheden voor. Voor de tuinverlichting hoe je helemaal geen gebruik te maken van elektriciteit, maar zet je verlichting neer dat werkt op zonne-energie.
Verbouw je in een moestuin je eigen groenen en fruit? Het voordeel van een eigen moestuin is dat dit volledig ecologisch verantwoord is. Je hebt namelijk geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig. Je profiteert van groenten en fruit dat je zelf niet meer hoeft te kopen en het milieu profiteert mee. Met een compostbak kun je nog meer ecologisch verantwoord tuinieren. Je gooit hierin gewoon alle etensresten en tuinafval. Het uiteindelijke compost gebruik je dan om je gras en je planten te bemesten. Een regenton is ook handig, want zo hoef je op warme dagen geen water te verspillen, maar gebruik je regenwater om je tuin te sproeien.

Duurzaam met het hele gezin

‘Jong geleerd en oud gedaan’ is een spreekwoord en dat geldt ook voor het duurzaam tuinieren. Het beste is om dit met het hele gezin aan te pakken, zodat de kinderen als vroeg een goed idee hebben wat werkelijk duurzaam is en ook goed voor een tuin en de natuur. Kinderen kun je heel goed laten recyclen, door van gebruikte materialen voederhuisjes voor de vogels te maken of potjes te laten vullen met zaadjes om in het voorjaar in de tuin te zaaien.