3D-printen in huis

Het maken van 3D-prints is tegenwoordig erg populair, omdat het zo veelzijdig is en een breed spectrum heeft. Er kunnen namelijk prints gemaakt worden voor allerhande producten, zoals sieraden of andere accessoires. Dit wordt dan simpelweg doorgegeven aan het printbedrijf en het ontwerp is in een mum van tijd klaar voor gebruik. Dit is een van de vele voordelen van het 3D-printen. Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om een printer in huis te nemen, om allerlei kleine materialen te fabriceren om bijvoorbeeld iets te repareren. Meer toepassingen hiervan leest u in onderstaand bericht.

Personal manufacturing
De term personal manufacturing slaat terug op het feit dat bedrijven voor de klant een geheel gepersonaliseerd ontwerp maken. Dit houdt in dat de klant zelf kan beslissen hoe het ontwerp eruit moet komen te zien en van welke materialen het gemaakt moet zijn. Dit gaat ten eerste veel sneller dan het te doen via een groot bedrijf dat de prints van de klant overneemt en daarna weer terugstuurt. Ten tweede scheelt het erg veel in kosten, omdat de kleinere bedrijven er minder geld voor vragen. Dit komt mede omdat het minder tijd kost om het ontwerp te fabriceren, maar ook omdat het minder transport nodig heeft. Een voorbeeld van personal manufacturing is bijvoorbeeld het ontwikkelen van voedsel voor ziekenhuispatiënten die een bepaald dieet moeten volgen. Zij worden dan verboden om bijvoorbeeld koolhydraten te eten, maar moeten wel genoeg suikers nemen. De 3D-printer kan dan op basis van suiker een gerecht creëren dat precies op maat is gemaakt voor de patiënt. Dit is een ware doorbraak in de medische wereld en kan op den duur ook erg voordelig zijn voor de mensen die af willen vallen en dit het liefst thuis doen. Meer voorbeelden hiervan zijn kledingstukken en telefoonhoesjes, maar ook fotoalbums zijn erg in trek. Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden mogelijk.

Thuis printen
Op dit moment heeft men nog geen goed beeld over het 3D-printen in huis, maar de verwachtingen zijn hoog dat dit over een aantal jaren de normaalste zaak van de wereld gaat zijn. De machines zijn dan in grotere aantallen aanwezig en daarom zal de prijs van aanschaf sterk dalen. Dit maakt het aantrekkelijker voor de mens om de machines zelf aan te schaffen in plaats van dit door een bedrijf te laten doen, waardoor ze zelf thuis kunnen printen wat ze willen. Uiteraard zijn er al wel mensen die er thuis een hebben, maar die maken voornamelijk gebruik van producten als kunststof en suiker. De verwachting is dat later ook metaal en glas goedkoper geprint kunnen worden. Indien men niet weet wat hij moet verwachten van een 3D-printer, is het mogelijk om met deze apparaten te experimenten op speciale plaatsen in Nederland. Zo zijn de machines voor heel Nederland toegankelijk. Meer informatie over deze producten leest u op Oceanz.