Welke garagedeur past bij jou?

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe garagedeur, zul je er al snel achterkomen dat het aanbod van verschillende soorten modellen enorm groot is. Bovendien zijn er in de loop der jaren allerlei prijsvechters op de markt bijgekomen, die tegen dumpprijzen deuren via het internet verkopen. Op die manier ontstaat er al snel onduidelijkheid over wat nu een eerlijke prijs is en welke deuren daadwerkelijk goede kwaliteit bieden. Maar los van de kwaliteit en prijs zijn er natuurlijk nog een aantal andere zaken die een rol spelen bij je uiteindelijke keuze. Een aantal van deze zaken zullen we in onderstaande alinea’s bespreken.

Het materiaal
Een garagedeur kan uit allerlei verschillende soorten materialen worden opgebouwd. Veelgebruikte materialen zijn kunststof en metaal. Echter, een materiaalsoort die vaak over het hoofd wordt gezien is hout. Als het om materiaalkeuze gaat hangt het er vanaf welke uitstraling je aan de garage wilt geven en in hoeverre je bereid bent om periodiek onderhoud aan de deur uit te voeren.
Garagedeuren die van kunststof zijn gemaakt zijn in principe (net zoals kunststof kozijnen) onderhoudsvriendelijk en los van een periodieke poetsbeurt en het smeren of vervangen van garagedeur onderdelen hoeft er weinig aan een dergelijke deur te gebeuren.
Besluit je echter om voor een houten garagedeur te kiezen? Dan is het onderhoudsaspect een heel ander verhaal. Hout dien je namelijk om de zoveel tijd goed te onderhouden om te voorkomen dat het lelijk wordt en het moet worden vervangen.

Veiligheid
In principe zijn garagedeuren, mits je ze normaal gebruikt, veilig in gebruik. Echter, wanneer je kleine kinderen hebt, is het belangrijk dat je extra aandacht schenkt aan het veiligheidsaspect van de garagedeur. Hierbij gaat het erom dat kinderen bijvoorbeeld niet met hun vingers gemakkelijk tussen onderdelen klem kunnen komen te zitten (zoals bijvoorbeeld tussen de veren van de deur). Daarnaast zijn voor elektrisch bedienbare deuren oplossingen verkrijgbaar waarbij de deur direct tot stilstand wordt gebracht als hij ergens tegenaan komt.

Type garagedeuren
Naast het materiaal waaruit de deur is opgebouwd en de eisen die je aan de veiligheid van de deur stelt, heb je keuze uit diverse verschillende type garagedeuren die ieder op hun eigen unieke manier open en dicht kunnen gaan. Een veelgebruikt type deur is een sectionaaldeur. Wanneer je echter voor hout kiest, kom je meestal uit op openslaande garagedeuren. Om een goed beeld te krijgen van alle verschillende soorten deuren is het een goed idee om eens op je gemak op internet rond te kijken en diverse speciaalzaken te bezoeken.
Een garagedeur koop je namelijk niet zomaar. Over het algemeen maak je er jarenlang gebruik van en daarom is het ook verstandig dat je je eerst rustig gaat oriënteren op de mogelijkheden en vervolgens een weloverwogen besluit neemt, zodat je aankoop naar wens zal zijn.