3 Voordelen van een watertank

Het opvangen van regenwater is een goed idee, omdat je er kostbaar drinkwater mee bespaart. Regenwater kun je in een regenton opvangen, maar ook in een watertank. In een watertank kun je veel meer regenwater opslaan dan in een regenton. Je kunt er dus ook veel meer drinkwater mee besparen. Als je een watertank neemt, dan kun je het beste kiezen voor een zo groot mogelijke watertank, want hoe meer water je opvangt, hoe meer water je hebt om te gebruiken. En dit water hoef je niet meer uit de kraan te halen, waardoor je minder drinkwater nodig hebt. Een watertank bespaart dus drinkwater, maar het levert je nog meer op. Hier zijn nog 3 voordelen van een watertank.

Regenwater gebruiken voor huis en tuin

Het regenwater dat je opvangt in een watertank kun je gebruiken in je tuin en huis. Natuurlijk is regenwater minder zuiver dan drinkwater. Hierdoor kun je er niet alles mee doen. Je kunt jezelf er niet mee wassen, de afwas ermee doen of ervan drinken. Dit kun je allemaal wel doen met het regenwater uit je watertank: 

  • Je tuin verzorgen
  • Je auto wassen
  • Je huis schoonmaken
  • De wasmachine laten draaien
  • Je toilet doorspoelen

 

Groot voordeel van regenwater in plaats van drinkwater gebruiken voor je tuin is dat regenwater beter is voor je planten. Ze schrikken minder, omdat regenwater buitentemperatuur heeft. Regenwater bevat ook veel minder kalk. Dat maakt je planten gezonder en je hebt minder last van witte kalkkringen op je bloempotten.

Regenwater zuiveren en zachter maken

Wil je meer doen met regenwater dan je tuin verzorgen, auto wassen, huis schoonmaken, wasmachine laten draaien en je toilet doorspoelen? Dan kun je ervoor kiezen om het regenwater te laten zuiveren met een waterzuiveringssysteem. Als je water eenmaal met een waterzuiveringssysteem gezuiverd is, kun je het niet alleen voor je wasmachine, maar ook voor je vaatwasser gebruiken. Nadeel is dat regenwater schadelijk kan zijn voor je wasmachine en vaatwasser. Dat komt doordat regenwater hard is. Hard water bevat veel magnesium en calcium, dat neerslaat op het verwarmingselement van je apparaten. Hard regenwater kan de levensduur van je wasmachine en vaatwasser verlagen. Ook verbruik je met hard water meer stroom, waardoor je meer moet betalen. En dat is nou juist niet de bedoeling van regenwater opslaan in je watertank. Hoe kun je het harde water voorkomen? Met behulp van een waterontharder. Ontharders zorgen ervoor dat het aantal calcium- en magnesiumionen verlaagt. Het water wordt door ontharders minder hard en dus minder schadelijk voor je wasmachine en vaatwasser.

Met een watertank werk je mee aan een beter milieu

Als je regenwater opvangt en gebruikt, dan bespaar je daarmee op drinkwater. Op drinkwater besparen is natuurlijk goed voor je portemonnee, maar het is ook goed voor het milieu. Drinkwater winnen, schoonmaken en vervoeren, kost namelijk veel energie. En dat gaat natuurlijk ten koste van het milieu. Regenwater opvangen in een watertank kost minder energie en is dus beter voor het milieu.