Een duurzame woning met dubbel glas

Door enkelglas te vervangen voor dubbel glas kan de woning duurzaam worden gemaakt. Bovendien kan hier veel geld op de stookkosten mee worden bespaart.

Wooncomfort met dubbel glas

Dubbel glas zorgt ook voor meer wooncomfort. Zo zal de binnen temperatuur in de woning makkelijker stabiel blijven, zowel in de winter als in de zomer. Dubbel glas zorgt ervoor dat de woning minder snel opwarmt op warme zomerdagen.

HR isolatieglas

Tegenwoordig is er hoog rendements isolatieglas (HR glas) leverbaar welke zo goed isoleert dat het zelfs al interessant kan zijn om het normale dubbele glas te vervangen voor HR isolatieglas.

De isolatiewaarde van dubbel glas wordt aangegeven als U-waarde. Hoe lager de U-waarde van het glas is hoe beter het isoleert.

Hieronder zie vindt je een overzichtje van de U-waarden van verschillende isolatieglas soorten:

  • Enkelglas: 6,0 W/m2K
  • Traditioneel dubbel glas: 2,9 W/m2K
  • HR isolatieglas: 1,9 W/m2K
  • HR+ isolatieglas: 1,5 W/m2K
  • HR++ isolatieglas: 1,2 W/m2K

HR isolatieglas is met een blote oog bijna niet te onderscheiden van traditioneel (normaal) dubbel glas. Het verschil is een dunne metaalcoating welke op het glas is aangebracht. Deze transparante metaalcoating zorgt ervoor dat de warmte terug de woning in kaatst en zo lastiger naar buiten kan ontsnappen.

De HR+ en HR++ isolatieglas soorten hebben een dikkere metaalcoating zodat de warmte nog beter reflecteert. Dit zorgt er wel voor dat het glas wat kan gaan spiegelen en verkleuren. Het isolatieglas kan ook nog gevuld worden met een edelgas, dit zorgt voor een nog betere isolatiewaarde. Hier staat wel tegenover dat het glas duurder zal zijn.

De kosten van dubbel glas

De dubbel glas prijzen zijn afhankelijk van de isolatiewaarde. Hoe beter de isolatiewaarde van het dubbel glas hoe groter het prijskaartje wat er aan hangt.

Toch loont het om te gaan voor de hoog rendements isolatieglassoorten. De prijsverschillen voor het glas met een betere isolatiewaarde zijn klein waardoor het HR+ of HR++ glas snel terug te verdienen is. Als je het glas wilt laten plaatsen dan zal een groot deel van de kosten overigens ook bestaan uit het arbeidsloon. Wat betreft het arbeidsloon maakt het niet uit of men normaal dubbel glas komt plaatsen of HR++ isolatieglas.

Om je een idee van de kosten te geven: de kosten van normaal dubbel glas zijn ongeveer 43 euro per vierkante meter en de kosten voor HR++ isolatieglas zijn ongeveer 60 euro per vierkante meter. Offerte Butler heeft aan de hand van gemiddelde adviesprijzen van glashandels de dubbel glas prijzen, voor alle isolatieglas soorten, berekend. Tevens kan je op deze pagina vinden wat de gemiddelde investering per woningtype is en wat de terugverdien tijd van de investering is.