Een lichtstraat kopen, is dat nodig?

Een lichtstraat brengt écht daglicht in huis, zonder gebruik van lampen. Heb je dus plekken in huis waar het vaak donker is, ver van de ramen of deuren, dan kan het kopen van een lichtstraat jouw redding zijn.

Meer en meer mensen en bedrijven zetten zich in om het welzijn van henzelf of hun medewerkers te verbeteren. Daarbij vormt gezondheid uiteraard een belangrijk aandachtspunt. Hoe kunnen we immers gezond zijn als we niet voldoende daglicht binnen krijgen? We overbelasten onze ogen in donkere ruimtes verlicht met kunstlicht, met vermoeide ogen tot gevolg op het eind van de dag. Bovendien kunnen we concentratieproblemen ervaren in een onvoldoende verlichte ruimte. Zelfs na vijf minuten blootstelling aan echt daglicht blijkt je concentratie immers al omhoog te gaan. Met het gebruik van een lichtstraat op deze onvoldoende verlichte plekken gun je jezelf het welzijn dat je verdient en nodig hebt!Bovendien zal je minder elektriciteit verbruiken, omdat je geen kunstmatig licht meer moet aansteken om deze donkere kamertjes te verlichten. Een win-winsituatie dus!

Verschillende modellen

De mogelijkheden voor een lichtstraat zijn onbeperkt! Dat maakt het natuurlijk heel erg moeilijk wanneer je hebt beslist om effectief een lichtstraat te kopen. Welk systeem zou je kiezen? Welke vorm nemen we? Wat past beter bij onze woning? Om een idee te geven van de veelvuldigheid van keuzes: je kan kiezen voor een piramidedak, een zadeldak (recht of schuin), een schilddak, lessenaarsdak,… Bovendien kan je ook nog eens kiezen voor een lichtbuis, een lichtkoepel, enz. Al deze mogelijkheden zorgen ervoor dat het daglicht binnentreedt in je huis, meters en bochten kan afleggen om uiteindelijk de donkerste plekjes in huis van daglicht te kunnen voorzien.

Wat betreft techniciteit zijn er ook vele opties die je in rekening moet nemen. Zo zal je eerst en vooral een keuze moeten maken voor het soort glas dat je wil nemen. Kies je voor opaal glas, dat een deeltje van de warmtestralen reflecteert? Of toch liever helder glas in jouw woning? Verder is er ook nog de keuze voor enkel gelaagd, gelaagd HR++ of gelaagd warmte werend glas.
Ook de isolatiewaarde van je glas is verder vrij te kiezen, om dan nog maar te zwijgen over de ventilatiemogelijkheid. Als je kiest om een ventilerende lichtstraat te kopen, kan je bovendien nog eens kiezen tussen een handbediening of een elektrische bediening. Voor elk wat wils dus!

Tips en tricks

Als je hebt beslist om een lichtstraat te kopen, kan je waarschijnlijk wel enkele tips gebruiken. We zetten er hier een aantal op een rijtje rond installatie en onderhoud.
– Hou bij het kopen van een lichtstraat rekening met de ligging van je lichtstraat ten opzichte van de stand van de zon. Hier zal je een keuze moeten maken of je veel warmte en licht wilt, of iets minder licht en minder warmte wil
– Gebruik voor het reinigen een milde zeepsop en een zachte spons.
– Bijna alle lichtstraten kunnen op maat worden gemaakt door de verschillende dealers. Vraag er zeker achter wanneer je een lichtstraat gaat kopen.