Industrieel interieur; hergebruik van industriele materialen

Industrieel wonen staat voor een rauw, hard interieur voor echte mannen

Waar een huis tot voor kort pas echt af was wanneer alle buizen en leidingen waren weggewerkt en nergens meer de glans van metaal was te zien, is er nu een geheel nieuwe interieurstroming ontstaan: industrieel wonen. Bij een industrieel interieur worden alle harde, rauwe kanten die voorheen werden weggepoetst nu juist uitbundig getoond. Denk aan in het oog springende metalen balken, grote houten vlakken of een metalen trap die je tot voor kort eerder in een fabriek dan een woonhuis zou verwachten. Deze vorm van wonen omarmt de harde kant van het leven en daarmee is een industrieel interieur voor echte mannen.

Nieuw leven voor industriële materialen

Industrieel wonen biedt ook een verrassende nieuwe kans aan industriële materialen. Zo kunnen hout, metaal en soms zelfs hele trappen uit oude fabrieken, schuren of magazijnen een nieuw leven krijgen als onderdeel van een modern, mannelijk interieur. Een oude, metalen werktafel uit een reparatiebedrijf kan, zonder omsmelten of welke andere aanpassing dan ook, verder door het leven als de bureautafel in een industrieel ingerichte werkkamer. Een verlaten, vervallen fabriekspand wordt op deze manier plots een winkel van in industrieel wonen te gebruiken materialen. Sterker nog, een dergelijk pan kan, uiteraard met wat aanpassingen, verder als een in industriële stijl ingericht woonpand. Dat een fabriekspand wordt omgebouwd tot woonpand is niet nieuw, maar wat wel nieuw is, is dat niet wordt geprobeerd om het vele zichtbare metaal, de buizen en leidingen die aan de plafonds de aandacht van het oog trekken en de andere harde kanten van een dergelijk pand te verbergen, maar dat deze kenmerken juist worden omarmd.

Ogenschijnlijk nonchalant

Een industrieel interieur is minimalistisch met veel open ruimtes en ogenschijnlijk onafgemaakte attributen. Tegelijkertijd is er wel degelijk goed nagedacht over het interieur. Zo wordt er in een industrieel ingerichte kamer gespeeld met de interactie tussen de glans en harde uitstraling van metaal en de rust die hout aan een interieur geeft. Ook wordt er goed nagedacht over kleur. Warme, neutrale kleuren, vooral grijspatronen, passen goed bij de koude aanblik van het metaal en de zichtbare leidingen. Bij een industrieel ingerichte kamer past uiteraard geen bloemenbehang, maar mag een muur juist kaal zijn. De zichtbare stenen van een muur passen ideaal bij de minimalistische inrichting van de rest van de kamer. Het rauwe randje dat een kamer hiermee krijgt, valt bij echte mannen helemaal in de smaak. Wilt u de kamer iets persoonlijker maken? Kies dan voor bedrukte glazen. U kunt zelf glazen bedrukken om op die manier een persoonlijk tintje toe te voegen.