Een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming

warmtepomp

Een aangename warmte die gelijkmatig door de ruimte verdeeld wordt en zeer comfortabel aanvoelt, is het gevolg van het installeren van vloerverwarming. Voor zowel grote ruimtes als de woonkamer als de kleinere ruimtes zoals de badkamer is vloerverwarming geschikt. Er zijn verschillende typen vloerverwarming waarbij de keuze voor het soort vloerverwarming onder meer afhankelijk is van de grootte van de ruimte, maar ook of de vloerverwarming als hoofdverwarming of als bijverwarming wordt genomen. Het installeren van de vloerverwarming kan worden overgelaten aan de vakman, maar bij voldoende kennis is het ook mogelijk om de vloerverwarming zelf te gaan plaatsen. Wist je dat een warmtepomp hier prima op aangesloten kan worden?

Een warmtepomp als verwarming

Veel huizen in Nederland beschikken over een gasketel. Een HR-ketel die zorg draagt voor het verwarmen van water om te douchen en natuurlijk de centrale verwarming. Een warmtepomp kan echter dezelfde taken uitvoeren. Wat te denken van een hybride warmtepomp waarbij de gasketel alleen nog stookt bij lage temperaturen. Of een volledig elektrische pomp die stand-alone kan functioneren? Er zijn interessante ISDE subsidies beschikbaar voor warmpepompen. Vraag dus altijd verschillende offertes op om de goedkoopste prijs voor deze verwarmingssystemen te krijgen.

Het installeren van verschillende soorten vloerverwarming

Het maakt een groot verschil bij het installeren van vloerverwarming of er sprake is van vloerverwarming die op het CV-systeem wordt aangesloten of dat er sprake is van een elektrische vloerverwarming. Het installeren van elektrische vloerverwarming is eenvoudiger, omdat dit systeem op een soort van matten is geïnstalleerd en er geen sleuven in de vloer gemaakt hoeven te worden. Het elektrische systeem is door deze vorm minder geschikt voor grote ruimtes, maar kan uitstekend toegepast worden in bijvoorbeeld de badkamer.

Aandachtspunten bij het installeren van de vloerverwarming

Om een uitleg te geven over het installeren van de vloerverwarming zullen hieronder een aantal kenmerken worden toegelicht, zodat duidelijk wordt wat er allemaal bij komt kijken.

  • Een van de kenmerken van het installeren van de elektrische vloerverwarming is dat hiervoor niet altijd de ondervloer verwijderd hoeft te worden.
  • Door het plaatsen van de elektrische vloerverwarming, die uit dunne matten bestaat, over de oude tegelvloer in bijvoorbeeld de badkamer heeft dit wel tot gevolg dat de vloer opgehoogd wordt, omdat er een nieuwe vloer overheen gelegd moet worden.
  • Bij de keuze voor vloerverwarming die op het bestaande CV-systeem wordt aangesloten kunnen er sleuven in de vloer gefreesd worden, waarin de leidingen van de vloerverwarming kunnen worden gelegd. Bij het inhuren van een bedrijf is het mogelijk dat dit stofvrij kan gebeuren.
  • Het is wel belangrijk bij het plaatsen van de vloerverwarming om de leidingen te testen en er eerst water in te laten lopen en te controleren alvorens de sleuven weer dichtgemaakt worden.
  • Indien je beschikt over een warmtepomp is het belangrijk goed te kijken naar de verschillende aansluitingen die nodig zijn voor het goed functioneren.