Isolatie: denk aan het milieu én bespaar geld

Steeds vaker wordt benadrukt dat we goed op het milieu moeten letten. Met zijn allen verbruiken we immers heel wat energie. Die energie wordt helaas nog steeds voor een groot deel verkregen door fossiele brandstoffen te verbranden. Deze brandstoffen zijn niet alleen schaars en vergankelijk, maar de verbranding ervan is nog eens slecht voor het milieu ook. Daarom is het belangrijk dat we ervoor zorgen dat zo min mogelijk van deze brandstoffen worden gebruikt. Het leuke is dat dit al met kleine aanpassingen kan worden verminderd. Een voorbeeld is het goed isoleren van je woning.

Waarom is isolatie belangrijk?

Het doel van isoleren is in principe om de warmte binnen te houden, terwijl de kou juist buiten gehouden wordt. Een slecht geïsoleerde woning zorgt ervoor dat je continu zult moeten stoken om het huis op temperatuur te houden. Indien de woning echter voorzien is van goede isolatie, dan hoeft de CV-ketel geen overuren te draaien. In dat geval wordt de gestookte warmte immers veel langer binnengehouden. Gelukkig zijn de huidige die tegenwoordig gebouwd worden over het algemeen prima geïsoleerd. Er zijn echter ook genoeg woningen die op het gebied van isolatie nog wel wat aangepakt kunnen worden.

Voorbeeld: kruipruimte-isolatie

Een vorm van isolatie die voor veel mensen de moeite waard kan zijn, is kruipruimte-isolatie. Onder vrijwel iedere woning is namelijk een kruipruimte aanwezig. Dit is een open ruimte die dus lucht, in dit geval koude lucht, bevat. Het probleem is dat wanneer een dergelijke open ruimte niet opgevuld is, de warmte lastiger kan worden vastgehouden. Daarom is het verstandig om eens te informeren naar de mogelijkheden om de kruipruimte te isoleren. Het voordeel is dat het isolatiemateriaal voor deze ruimte niet zo kostbaar is. Vaak wordt er bijvoorbeeld gebruikgemaakt van schelpenisolatie of andere voorbeelden van voordelige opvulling. Informeer daarom zeker eens bij een specialist of kruipruimte-isolatie in jouw geval een interessante optie kan zijn.