Laminaatvloeren

Laminaat is een begrip dat verwijst naar iets dat uit verschillende lagen bestaat. Dit zijn lagen van soms verschillende materialen die worden gecombineerd tot een strook. Een laminaat vloer is een kunststof vloer.

Waar bestaat laminaat uit?
Deze kunststof vloerbedekking bestaat uit vier lagen:
• Toplaag. Deze toplaag is gevormd uit melamine en aluminiumoxide voor de versteviging. De toplaag zorgt voor de vastheid van het laminaat en houdt het hygiënisch.
• De tweede laag wordt gevormd door bedrukt papier met een houtstructuur of andere dessins. Deze laag geeft de uiterlijke vorm aan het laminaat.
• De derde laag is de kern laag of drager van het laminaat. Deze vezelplaat die voor meer dan 80% uit hout bestaat wordt ook wel High Density Fiberboard of Medium Density Fiberboard genoemd.
• De vierde laag is een kunststof onderlaag. Deze beschermt tegen vocht en andere invloeden. Verder is deze onderlaag zo recht mogelijk gemaakt zodat de vloer recht gelegd kan worden en stabiel blijft. De derde en vierde laag bepalen uiteindelijk de dikte en kwaliteit van het laminaat.
De uiteindelijke lagen worden onder hoge druk op elkaar gelamineerd of geperst.

Soorten laminaat
Het eerste verschil in de verschillende soorten laminaat is de kwaliteit namelijk, MDF of HDF laminaat. HDF heeft vaak een betere kwaliteit dan MDF. HDF laminaatvloeren hebben een onderlaag die steviger is en een vezelplaat die een hogere dichtheid heeft. De sterkere onderlaag en de grote dichtheid van de derde laag zorgen ervoor dat het laminaat beter gelegd kan worden en een betere verbinding heeft met de vloer.
Verder geldt voor de MDF en in hogere mate voor de HDF vloeren dat deze stevig en slijtvast zijn. Makkelijk schoon te maken zijn terwijl de kleur en structuur heel lang mooi blijven.
Naast keuze in kwaliteit is de keuze in het uiterlijk van het laminaat enorm. Door de innoverende printtechnieken lijkt elke print mogelijk. Daarnaast zijn de hout en natuursteen printen bijna niet te onderscheiden van de echte natuurlijke materialen.

Welke vormen materiaal bestaat er allemaal?
De bekendste soort laminaat is de V groef laminaat. V groef laminaat lijkt het meest op echt hout of natuursteen. Bovendien heeft het een luxere uitstraling dan het standaard laminaat. Verder slijt V groef laminaat minder snel en blijft vuil in de groeven zitten. Daardoor is dit laminaat beter schoon te maken en de kans op krassen minder.
Voor een modern interieur bestaat een er hoogglans laminaat. Met luxe hoogglans effecten. Tegel motief voor een vloer die moet lijken op een tegelvloer. Verder is laminaat verkrijgbaar in vrijwel alle kleuren. Er bestaan verschillende afmetingen en formaten. Extra lange of brede stroken. Kortom alles kan met laminaat. De keuze is enorm.

Dikte van laminaat
Het aantal mm dikte van laminaat is ook bepalend voor de kwaliteit en levensduur. Bovendien is dit ook belangrijk voor de isolatie in de woning. Laminaat stroken zijn over het algemeen tussen de 6 mm en 12 mm dik.

Weloverwogen keuze
Het is dus belangrijk dat er goed nagedacht wordt over de stijl en het interieur voordat het laminaat aangeschaft wordt. Dit geldt ook voor de prijs van het laminaat. Er zijn verschillende prijsklassen. Hoewel laminaat relatief niet duur is.