Pelletkachel: het moderne verwarmen met hout

Pelletkachels zijn de houtkachels van de moderne tijd. Ze worden niet gestookt met blokken hout, maar met geperste houtkorrels, de pellets. Pelletkachels geven een hoge calorische waarde en zijn daardoor erg zuinig in gebruik, terwijl ze een heerlijke warmte verspeiden.

Wat zijn pellets?

Pellets zijn geperste houtkorrels, die gemaakt worden van het afvalhout, dat overblijft nadat in de bossen de bomen gekapt en de grote stukken hout afgevoerd zijn. Kleine takken, het dunne rijshout en de overige overgebleven stukken worden fijn gemalen en vervolgens samengeperst. De zo gevormde pellets lijken een beetje op kleine droge wittige keuteltjes. Door de restanten van de houtkap op deze wijze te gebruiken wordt het kapwerk in het bos nog duurzamer, want de hele boom kan nu gebruikt worden.

Pelletkachel

De pelletkachel van Graveka heeft alleen nog zo’n beetje de vorm van de van vroeger bekende houtkachel, maar je kunt hem beter inregelen. De kachel heeft een stekker en een display, waarop je je kachel kunt laten branden zoals je dat nodig hebt. Verder heeft de kachel een eigen pelletreservoir, waarin meestal ongeveer vijf kilo korrels tegelijk gestort kan worden. Vervolgens zorgt de ‘schroef van Archimedes’ (een staaf met een oplopende rand, die ronddraait) ervoor dat de pellets op het vuur vallen. Dat gebeurt in de hoeveelheid, die jij zelf hebt ingesteld op de display. Wil je het lekker warm hebben dan draait de schroef wat sneller; ben je een paar dagen afwezig dan draait de schroef heel langzaam. De pelletkachel geeft meer warmte en gebruikt minder hout dan de traditionele houtkachel en ook daarmee dien je het milieu.

Pelletkachels zijn er in soorten: losstaand voor de huiskamer of als centrale verwarming. De pellets kun je in de winkel kopen in zakken van vijf of 25 kilo, of ze los laten leveren. Dat laatste is vooral aan te raden in combinatie met de centrale verwarming, die geleverd dan wordt met een groot voorraadvat, dat automatisch voor de toevoer van de pellets zorgt.