Britten hebben een schrijnend tekort aan tuinkabouters

“Waar blijven de tuinkabouters?” is sinds april een veelgestelde vraag in Groot-Brittannië.

Sinds het vertrek uit de Europese Unie kampt het voormalig Europese land met een verschillende problemen. Sinds kort is er een nieuwe uitdaging voor de Britse premier Boris Johnson: een tekort aan tuinkabouters.

Tuinkabouters zijn een betaalbare hobby

Voor liefhebbers van alles kitsch is het een drama van formaat. In de inmiddels een jaar lang durende lockdown is het belangrijk om een afleiding te vinden. Veel Britten vinden ontspanning in hun familie van tuinkabouters.

Tuinkabouters zijn voor veel mensen een betaalbare manier om de tuin van de broodnodige versiering te voorzien. Aangezien de meeste landen er een strikte lockdown op na houden, is het meest toegankelijke stukje natuur de achtertuin.

Sinds de introductie van de strenge maatregelen vliegen de tuinkabouters uit de schappen. De olijke dwergen komen in alle soorten en maten. Er is voor ieder wat wils. Er zijn zelfs mensen die hun tuin versieren met een hele familie van tuinkabouters.

Uitgelicht: https://www.tuinkaboutershop.nl/tuinbeelden/ 

Waar blijven de tuinkabouters?

In het Verenigd Koninkrijk zal men op korte termijn geen nieuwe leden tot de familie van tuinkabouters verwelkomen. De afgelopen maanden zijn de voorraden van de Britse tuincentra leeg. Bovendien kan het nog wel even duren voordat een nieuwe voorraad geleverd kan worden.

Invoer vanuit Europa is, dankzij Brexit, een logistieke nachtmerrie. Daarnaast kampen ook Europese landen met een gebrek aan import. De blokkade van het Suez kanaal betekent dat tuinmeubilair- en versieringen, waaronder tuinkabouters, vastzitten in containers. Er is inmiddels een flinke file van vrachtschepen ontstaan waardoor ook bij een opheffing van de blokkade sprake blijft van een flinke vertraging.

Tip: https://www.tuinkaboutershop.nl/ 

Ian Byrne, een manager van een Brits tuincentrum, geeft aan dat er in de afgelopen zes maanden geen nieuwe tuinkabouters zijn binnengekomen. Er is contact opgenomen met leveranciers in Europa en China, maar ook zij kunnen geen oplossing bieden.

Ons advies: Wees zuinig op de tuinkabouters

Tuinkabouters kosten meestal een habbekrats. Voor een paar euro heb je een nieuwe aanwinst voor je tuin. De plastic dwergen worden dan vaak als vervangbaar gezien. Gaat een tuinkabouter stuk, dan haal je gewoon een nieuw exemplaar.

Dankzij de enorme vraag naar tuinkabouters, is het tijd om de ornamenten met meer respect te behandelen. Wees zuinig op deze goedlachse gnoom. Wanneer de voorraad van jouw plaatselijke tuinsuper leeg is, kan het wellicht een lange tijd duren voordat je een nieuwe compagnon kunt vinden.