Het is weer tijd voor de terrashaard

Het voorjaar is in aantocht, we kunnen al voorzichtig denken aan de avonden die we buiten gaan doorbrengen. Het Hollandse weer geeft helaas weinig garantie op zwoele avonden waardoor we gebruiken om toch vaker en langer buiten te kunnen zitten. Het vuur van de terrashaard geeft behalve een behaaglijke warmte ook extra sfeer aan de tuin waardoor het tuinseizoen eerder zal beginnen en langer kan doorlopen.

Wat is een terrashaard

Een terrashaard is geen vuurkorf. Het gaat hier om een volwaardige vuurbron die in de meeste gevallen is gemaakt van RVS of steen. Terrashaarden zijn voorzien van een eigen afvoerkanaal om de hinderlijke rook ver van de aanwezigen uit te stoten. Hierdoor zitten we niet meer in de rook en zal de kleding ook minder naar rook gaan ruiken. Sommige modellen zijn voorzien van een BBQ-functie en zo voor meerdere doeleinden inzetbaar. De heeft een vlakke ondergrond nodig, waarbij steen de voorkeur heeft omdat het niet door de warmte kan ontbranden.

Soorten hout en eigenschappen

Het is over het algemeen bekend dat hout voor een vuurkorf of terrashaard goed droog moet zijn. Voor de meeste mensen is ook het verschil tussen hardhout en zachtere houtsoorten geen onbekend verschijnsel. In principe is het hout voor buitengebruik hetzelfde als voor gebruik in een open haard. De verschillende houtsoorten hebben wel hun eigen eigenschappen. De meest gebruikte houtsoorten en hun belangrijkste eigenschappen zijn:

  • Berkenhout heeft een schone verbranding. Het ontbrand vrij snel en verbrand vrij snel.
  • Essenhout geeft gelijkmatige vlammen en heeft een lange brandduur.
  • Eikenhout moet zeker 2 jaar drogen. Het is zeer hard en brand langdurig en gelijkmatig.
  • Vurenhout is een zachte houtsoort. Dit hout zal sneller gaan vonken en heeft veel rook en roetontwikkeling
  • Naald- en loofhout brand snel op en kan vonken afgeven.

Een speciale categorie zijn briketten die zijn gemaakt door houtkrullen en houtvezels tot een blok samen te persen. Ze hebben een zeer hoog rendement maar zijn wel iets duurder in aanschaf. De uitstoot van schadelijke stoffen is minder hoog en geven minder restafval. Briketten zijn direct geschikt voor gebruik en moeten niet gedroogd worden. Ze ontbranden eenvoudig door de papieren verpakking in brand te steken.