Veilig carbidschieten

Met de jaarwisseling nabij, en de vele discussies over vuurwerk in de media, ziet men de populariteit van Carbidschieten steeds verder toenemen. Zeker de afgelopen jaren heeft de oudejaars traditie zich steeds verder in Nederland verspreid en zien we steeds meer mensen carbid kopen. Omdat carbidschieten niet geheel ongevaarlijk is, is het belangrijk om verschillende veiligheidsmaatregelen na te leven.

Gehoorbescherming

Doordat er bij het carbidschieten harde knallen worden gerealiseerd, kan het gehoor orgaan worden beschadigd. Probeer daarom bij het carbidschieten oorbeschermers te dragen en omstanders ervan op de hoogte te brengen wanneer er een explosie zal plaatsvinden.

Zorg voor kwalitatief materiaal

Meestal wordt er voor het carbidschieten gebruik gemaakt van een melkbus. Ook worden er allerlei andere creaties gebruikt. Het is van groot belang om voorafgaande het carbidschieten de bus te controleren op roestplekken of andere zwakke plekken. Bij een ontploffing kan de bus namelijk open barsten waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Voorkom vroegtijdige ontploffing

Wanneer carbid in aanraking komt met water, ontstaat er acetyleengas. Dit gas is licht ontvlambaar. Slechts een vonkje kan ervoor zorgen dat het gas ontploft. Zorg er dus voor dat er geen mogelijkheden zijn voor vuur of vonken om met met gas in aanraking te komen. Plaats je een deksel op de bus? Probeer deze dan niet dicht te slaan met een ijzeren of stalen hamer, deze kunnen namelijk vonken veroorzaken, waardoor het geheel ontploft terwijl de deksel er nog opgeslagen wordt.

Voorkom schade aan omgeving

Let er bij carbid schieten op dat je niet in de richting van huizen, auto’s, bomen en omstanders schiet. De deksel kan bij een ontploffing namelijk een heel eind vliegen. Vaak wordt er voor de veiligheid een touw tussen de deksel en de melkbus gemaakt, zodat deze niet al te ver vliegt. Een nog betere oplossing is om de deksel te vervangen door een bal.

De juiste ontsteking

Hanteer een veilige methode om de bus te ontsteken, ga hier niet met je gezicht bovenop zitten, maar probeer afstand te houden, door bijvoorbeeld een fakkel op een stok te gebruiken. Ga niet bovenop de melkbus zitten, dit kan ernstige gevolgen hebben. Let op wanneer reactie buiten de bus plaatsvindt. Het kan namelijk voorkomen dat er aan de achterkant van de bus een klein vlammetje uit het gaatje komt. Deze vlam kan echter overslaan naar de binnenkant van de bus. Ga niet proberen om het deksel van de bus te halen, door zuurstof kan er alsnog een explosie ontstaan. Geef met een hamer een klein tikje op de bus, dit kan ervoor zorgen dat de vlam overslaat.

Zorg voor de juiste ondergrond

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bus niet weg kan schieten als gevolg van de ontsteking. Je kunt de bus ingraven of bijvoorbeeld in een autoband leggen zodat de bus een stabiele ligging heeft.

Hou je aan de regels

Door gemeentes worden er vaak verschillende regels gehanteerd omtrent carbidschieten. Denk bijvoorbeeld aan de locatie, aan de datum en het tijdstip. Controleer de gemeentelijke bepalingen en leef deze na.

Carbid kopen

Zorg ervoor dat je kwalitatief Klasse A carbid aanschaft. Waar is kwalitatief carbid te koop? Er zijn verschillende fysieke winkels, maar tegenwoordig kan men ook online bij winkels zoals melkbusshop.nl terecht voor kwalitatief klasse A carbid.