Duurzaamheid in huis

Duurzaamheid is een woord dat we de laatste jaren veel voorbij horen komen in en rond het huis. Duurzaamheid is een enorm breed begrip. Duurzaamheid gaat over die drie P’s. People, Planet en Profit. Dit moet in balans zijn zodat de aarde onze totale consumptie kan dragen op de lange termijn. In dit artikel lees je hoe jij duurzamer kunt gaan leven.

Isolatie
De isolatie van een huis is erg belangrijk voor het energieverbruik. Vooral oudere huizen zijn slecht geïsoleerd en kunnen een hoop besparen. Denk bijvoorbeeld aan spouwmuurisolatie. Huis die eind jaren ‘80 of eerder gebouwd zijn is er geen of slechte gevelisolatie. Een oplossing hiervoor is spouwmuurisolatie. Dit kost relatief gezien niet veel geld en hierdoor verdwijnt vocht en tocht. Een tweede vorm van isolatie is HR++ dubbel glas. HR++ dubbel glas is glas waar een speciaal gas tussen zit. Hierdoor isoleert het tot 2,5 keer beter dan ‘normaal’ dubbel glas. Het isoleert 5 keer beter dan enkel glas. Daarnaast is het geluid en inbraak werend. Als derde en laatste punt is het dak erg belangrijk om te isoleren. In een huis gaat er gigantisch veel warmte verloren via het dak. Bij een goed geïsoleerd dak gaat er wel tien keer minder warmte verloren dan bij een slecht geïsoleerd dak.

Zelf energie opwekken
Zelf energie opwekken is enorm populair en wordt ook gesubsidieerd door gemeentes. Het populairste zijn de zonnepanelen. De opbrengsten zijn sterk afhankelijk in welke windrichting de panelen liggen en de kwaliteit van de panelen. Een dak op het zuiden is het beste. Een gemiddeld gezin heeft dan 15 panelen nodig om hun gehele energievoorziening zelf op te wekken. Het advies is om 80% van je behoefte zelf op te wekken.

Kapotte apparaten herstellen
Veel mensen in Nederland gooien kapotte apparaten weg, kopen een nieuwe en doen geen moeite deze te herstellen. Al die “overbodige” en kapotte apparaten zijn zeer slecht voor het milieu. Je kunt onderdelen erg eenvoudig vervangen en online bestellen. Je kunt de onderdelen bijvoorbeeld op deze website bestellen.

Geen energie verspillen
Als laatste tip in dit artikel om duurzamer te leven is om geen energie te verspillen. Zet bijvoorbeeld de lampen en televisie uit als je ze niet gebruikt en douche niet langer dan 5 minuten. Wat doe jij om je huis duurzamer te maken?